
Termelői ár alatt a termelt halak szállítási költséggel nem terhelt első értékesítéskori kilogrammra vetített nettó árát értjük. A termelői árak és az ezekhez tartozó értékesített mennyiségek jellemző értékesítési irányonként (lakosság, kiskereskedelem, nagykereskedelem, feldolgozóipar és más termelő, horgászpiac felé, exportra, illetve egyéb piac felé történő értékesítés) negyedévenként átlagolva kerülnek begyűjtésre. Az árgyűjtés során megfigyelésre kerülő tógazdasági halak a ponty, amur, busa, harcsa, süllő, csuka, compó, balin, ezüstkárász és keszegfélék, továbbá az intenzív rendszerben termelt afrikai harcsa. A megfigyelés a halfajok étkezési, valamint tógazdaságok esetében extra méretű és anya, egynyaras, kétnyaras korcsoportjaira terjed ki. A termelők adatgyűjtésbe történő bevonása a termelési területük szerint történik.
A felhasználói felületen az árak és értékesített mennyiségek grafikonok és táblázatok formájában érhetők el, amelyeket halfaj, korcsoport, értékesítési irány és az értékesítés időszaka szerint szűrhetünk. Az árgyűjtés célja a hazai halárak folyamatos nyomonkövetése, valamint a piaci szereplők tájékoztatása.
Árfigyelés a gyakorlatban
Vizsgált jellemzők
Termelői átlagár (Ft/kg)
Értékesített mennyiség (kg)
Értékesítési irányok: lakosság; kiskereskedelem, kiskereskedelmi láncok, halboltok; nagykereskedelem, feldolgozóipar és más termelő; horgászpiac; export; egyéb piac
Adatgyűjtés
Telephelyen halat értékesítő haltermelők 3 méretkategória: 15,0 – 55 ha; 56 – 186 ha; 187 ha felett
Árak negyedévenként átlagolva
Célok
Összehasonlítható adatok biztosítása
Piaci trendek követése
Részletekért keresse fel projektoldalunkat: